Interview #4

Interview met Bart Pollé

Bart Pollé is 4e jaars student DVD op de HKU en heeft in eerdere jaren als eens eerder een interactieve installatie gemaakt met video. Bart vertelt over het Korsakow systeem, dat je alles moet verantwoorden en over interactie die je zou kunnen gebruiken.

Hoe begin je?
Allereerst begin je met een idee. Daarna zoek je een duidelijke weg die je gaat bewandelen en die als een rode draad door het verhaal loopt. Je kunt een soort van flowchart/schema maken. Hierin leg je ook uit welke keuzes je maakt en waarom je daarvoor heb gekozen.

Blijven documenteren
Het belangrijkste wat je in projecten met video moet doen is alles documenteren en verantwoorden. Hoe kom je op het idee? Waarom wil je bepaalde scènes erin hebben? Waarom maak je bepaalde keuzes? Dit kan zelfs om de simpelste redens zijn, bijvoorbeeld dat de camera kapot was of het weer was slecht, dus konden we niet naar het strand. Houdt een blog bij en bewaar alle papiertjes met aantekeningen en schetsen in een map.

Korsakow
Op de website http://www.korsakow.com/ wordt de principe Korsakow uitgelegd. Dit heeft te maken met interactie met video, waarin je als gebruiker een eigen weg kunt bewandelen door een video, terwijl je altijd op hetzelfde punt zal gaan eindigen. Je hebt bijvoorbeeld als onderwerp de auto Trabant. Als gebruiker kun je kiezen of je de film bekijkt met de technische jongeman, de mooie jonge dame of de oude man. Bij het kiezen van de optie ga je mee met de desbetreffende persoon die je hebt gekozen. Tijdens de film moet er nog steeds een mogelijkheid bestaan dat je kunt kiezen voor een ander persoon. Maar uiteindelijk kom je met alle drie personages op de grote meeting waar alle mensen samenkomen. Ook zou je bepaalde stappen kunnen overslaan en direct eindigen op de grote meeting. De interactie in deze gevallen zijn uiterst simpel. In feite zou je dit zo in Flash kunnen maken.

Interactie
Aan de hand van het Korsakow systeem kun je verschillende interactie bedenken. Deze kunnen in het verhaal verwerkt worden of je kunt er een soort van spel maken. Zo kan bijvoorbeeld ook de geïnterviewde de gebruiker een vraag stellen. Of zou je kunnen kiezen of een ander persoon je door het verhaal meeneemt.

Een goede intro
Om de documentaire te beginnen dien je te beginnen met een echte eye-catcher of een interessante vraag. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met hele rare vragen, die vraagtekens kunnen opwekken bij de kijker, maar wel de aandacht trekt. Bijvoorbeeld; “Heb je ooit seks gehad met een Trabant”. Maar dit kun je ook met behulp van beelden doen.

Monteer op gevoel
Het belangrijkste is het gevoel voor beeld, anders haken mensen af. Wanneer je op tv te lang een dezelfde beeld op het scherm ziet waar weinig gebeurd, zap je als kijker weg. Het moet leuk blijven. ‘De Wereld Draait Door’ maakt hier goed gebruik van door middel van steeds van camera te wisselen en verschillende standpunten. Het bewerken dien je puur op gevoel te doen. Er zijn vast standaarden voor, maar het gaat meer om je eigen gevoel die je hebt. Afwisselen van beelden is het recept.

Interessante vraag
Waarom wordt er zo weinig gedaan met interactieve film? Bart zegt geen idee te hebben waarom er zo weinig gebruik gemaakt wordt van interactieve film/docu. Hij denkt dat mensen gewoon een film willen kijken zonder daar iets voor te hoeven doen en vind dit een goede vraag voor de Supportive Narrative.

Advertenties

Eén reactie to “Interview #4”

 1. Bart Pollé Says:

  Hey die Danny,

  Hoe gaat het?
  En hoe gaat het met je project?
  Ik was je blog aan het lezen en zag dat je het interview met mij er ook op had gezet!
  Ik ben alleen geen student AVM maar student DVD 😉

  Gegroet! Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: