Ode aan de Trabant – Martin Roemers

In de Sachsenring autofabriek in Zwickau rolde in de lente van 1991 de allerlaatste Trabant van de transportband. Daarmee kwam, een half jaar na de hereniging van Duitsland, een einde aan de productie van een van de laatst overgebleven symbolen van de Koude Oorlog. Twintig jaar na de val van de Berlijnse muur brengt de Kunsthal Rotterdam met een fototentoonstelling een ode aan deze ‘legende op wielen’ en blikt met weemoed terug op de glorietijd van het compacte autootje. De zwart-wit foto’s laten de productie van de allerlaatste Trabant zien, zoals Martin Roemers dat in 1991 in beeld bracht tijdens zijn bezoek aan de fabriek in Zwickau.

Fotoserie
Roemers foto’s laten het productieproces van de allerlaatste Trabant in sobere zwart-wit foto’s zien; er wordt gelast, er worden deuren gemonteerd en een bumper gepoetst. Geconcentreerd en met veel liefde en aandacht wordt er gewerkt. Het lijkt op een dag als alle andere. Een man leest zijn krant naast de transportband, op de voorpagina prijkt een reclame van het automerk Mercedes dat sinds de eenwording van Duitsland voor het eerst ook in het oosten te koop is. In de typisch Oost-Duitse kantine wordt geluncht. Twee vrouwen duwen een volledig gemonteerde witte Trabant de garage uit. Ze merken de fotograaf niet op. De fabrieksarbeiders die Roemers van dichtbij portretteert, leggen daarentegen hun werk stil en nemen de tijd voor de fotograaf. Een vrouw met gebloemde schort laat haar boor even rusten, net als de lasser die met zijn gereedschap in de hand de lens in kijkt. Beiden kijken gelaten. Hun werk zit erop.

Trabi’s
Waar de Sachsenring autofabriek voor 1989 de vraag naar Trabi’s, zoals de auto liefkozend wordt genoemd, nauwelijks aan kan, is de productie twee jaar later volledig ineen gezakt. Na de val van de Berlijnse muur ruilen Oost-Duitsers hun Trabant massaal in voor een Volkswagen, BMW of een ander westers merk. In het westen beleeft de Trabant, als curiositeit uit het oosten, een korte bloeiperiode, maar al snel ebt de interesse weg. En als Roemers in 1992 in Zwickau komt, een jaar nadat de laatste Trabant de fabriek uit rijdt, staan ze als schroot op het autokerkhof. Anno 2009 heeft de Trabant een cultstatus en kent haar eigen groep liefhebbers en verzamelaars.

Martin Roemers
Martin Roemers is freelance fotograaf. Zijn foto’s worden wereldwijd gepubliceerd in o.a. The International Herald Tribune, The Guardian en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het is de tweede keer dat de Kunsthal een fotoserie van Roemers tentoonstelt. In 2007 was de tentoonstelling ‘De Eindeloze Oorlog’ te zien met portretten van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

http://www.kunsthal.nl/22-603-Ode_aan_de_Trabant.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: