Concept v.3

Concept Die Legende Lebt v.3

 

21-04-2009

Danny van der Meijden

 

Introductie

Voor mijn afstudeerproject ga ik een interactief verhaal maken over de Trabant. De Trabant is, voor diegenen die het niet weten, een auto die werd gebouwd in de DDR (Oost-Duitsland). In Zwickau stond de fabriek waar de auto’s werden gefabriceerd. Door tekort aan ijzer, machines en geld werden de Oost-Duitsers genoodzaakt om de auto’s te maken van duroplast. Om een Trabant te krijgen moesten mensen soms 18 jaar wachten, vele mensen schreven hun baby al in na hun geboorte, zodat ze jaren later een auto hadden. Door de jaren heen werd het model van de Trabant nauwelijks aangepast, door gebrek aan geld en doordat de regering de nieuwe modellen niet goedkeurde. De muur viel in 1989 en langzaam aan werden de Trabantjes aan de kant geschoven en kwamen steeds meer Westerse auto’s in het Duitse straatbeeld. In 1991 rolde de laatste Trabant uit de fabriek. Toch bleef de Trabant ook rondhangen en werd het een fenomeen en symbool voor DDR. De Trabant is inmiddels bijna 52 jaar oud en nog steeds rijden duizenden mensen er mee rond of knappen ze op. Er zijn vele Trabi-clubs en er worden vele meetings georganiseerd.

 

De Trabant lijkt misschien niet op een auto, klinkt niet als een auto en ruikt niet als een auto, maar ik zie de Trabant ook niet als een vervoersmiddel waarmee je alleen van A naar B kan rijden. Een Trabant is namelijk veel meer. Voor vele mensen is de Trabant een onveilige, stinkende auto. Ik wil in mijn productie het ongelijk van deze mensen bewijzen. Het is namelijk een auto met een lieflijke uitstraling, je kunt er gewoon niet boos op worden hoeveel problemen hij ook heeft. Ook de eenvoud van de Trabant is speciaal. Ieder persoon kan de auto repareren, ook al ben je niet zo technisch aangelegd. De Trabant kent een lange, maar vooral boeiende geschiedenis, maar kent ook veel persoonlijke verhalen. In mijn productie wil ik mijn eigen verhaal vertellen.

 

 

Outline

Buiten op de parkeerplaats van de faculteit zal ik mijn Trabant parkeren. Mensen kunnen dan in de Trabant gaan zitten en de reis terug naar de DDR beleven.

 

Om de installatie in de Trabant te starten, moet de gebruiker gebruik maken van het sleutelgat en de benzinekraan. Tevens sluit je hiermee ook de installatie weer af.

 

Om te navigeren wordt gebruikt van de pendalen van de Trabant:

         koppeling

         rem

         gas

 

Ook zal er gebruik moeten worden gemaakt van enkele spullen in de auto. Bijvoorbeeld de papieren die je moet tonen bij de grens van DDR, anders kom je niet verder in het verhaal.

 

De interactie knoppen zoals het sleutelgat, benzinekraan en de pendalen worden aangestuurd via een toetsenbord. Door middel van kabels wordt een button gemaakt op het sleutelgat, benzinekraan en pendalen. Wanneer de gebruiker hierop drukt, dan wordt er een reactie afgegeven naar de computer.

 

De gebruiker moet naar buiten kijken om naar het beeld te kijken. Voor de auto zal een scherm/doek/houten plaat staan, waar met een beamer beeld op wordt gebeamd. De ruimte tussen de beamer en het scherm/doek/houten plaat moet worden afgeplakt voor het zonlicht, zodat de gebruiker ook beeld ziet.

 

Voor de gehele installatie zal ik op de bijrijderstoel gaan zitten. Ik zal de nodige informatie geven en tevens erop letten dat de gebruiker niet iets doet aan mijn auto, daarvoor is de auto toch te kostbaar.

 

 

Concept

Wanneer de gebruiker instapt in de auto, zal de installatie niet direct worden gestart. De gebruiker zal gaan zitten, vervolgens zal ik tegen de gebruiker vertellen wat hij moet doen om de auto te starten. De gebruiker moet de auto allereerst starten. Waarschijnlijk zal de gebruiker eerst aan het sleutelgat komen. Op het scherm zal niets gebeuren, en ik zal vertellen dat hij eerst aan de benzinekraan moet zitten. Drukt de gebruiker op de benzinekraan, gebeurd er op scherm wel iets. Op het scherm zal staan dat de gebruiker nu de auto kan starten. De gebruiker drukt op het sleutelgat en de installatie springt aan. Allereerst zal er een korte intro worden gehouden door middel van een filmpje. Hierin zal worden uitgelegd worden wat de bedoeling is van de gehele installatie en wat ik de gebruiker wil vertellen.

 

Vervolgens komt op het scherm een map/routekaart te staan. Nu kan de gebruiker gaan interacteren met de pendalen. Met de koppeling kiest de gebruiker naar welke plaats hij wil rijden en met gas kiest hij voor deze optie. Allereerst staat de gebruiker uiteraard op Hilversum, want daar staat de auto op dat moment ook.

 

Er zullen enkele plaatsen worden weergegeven die iets te maken hebben met DDR, Trabant en mij. Deze plaatsen zullen zijn:

         Geldrop

         Deurne

         Viersen

         Dresden

         Friedebach

         Berlijn

         Zwickau

 

 

De gebruiker kan niet direct van Hilversum naar Berlijn rijden. Er zit wel een bepaalde volgorde in die de gebruiker in feite dient te volgen. Allereerst zal de gebruiker naar Geldrop moeten rijden. De gebruiker trapt dus op de koppeling. Nu kun je op de map zien dat Geldrop wordt opgelicht. Tevens wordt er door middel van audio vertelt wat daar te zien/te doen is. Wanneer de gebruiker nogmaals op de koppeling trapt, zal Hilversum weer oplichten. Met andere woorden, de gebruiker heeft in 1e instantie maar de keuze voor 1 plaats. Om naar die plaats te gaan, moet de gebruiker op het gaspedaal trappen. Nu zal op het scherm getoond worden dan we daadwerkelijk naar Geldrop rijden. De motor van de Trabant is te horen en we zien dat we het laatste stukje rijden naar de plaats van bestemming. Voor het huis stopt de auto weer. Om uit te stappen dient de gebruiker op het rempedaal te trappen. Nu kan de gebruiker kiezen uit 3 opties (interview met mijn ouders / mijn verzameling van de Trabant / sleutelen aan de Trabant). Wederom door middel van de pendalen kiest de gebruiker wat hij/zij wil bekijken. De gebruiker moet tenminste 1 van deze opties bekijken, vervolgens kan de gebruiker ervoor kiezen om door te rijden, door weer op het rempedaal te klikken.

 

Nu zal de map weer op het beeld verschijnen en merkt de gebruiker dat hij/zij nu naar 2 verschillende plaatsen kan rijden. Zo kan hij naar Deurne rijden of naar Viersen. In Deurne zit mijn monteur en in Viersen woont mijn oma. Kiest de gebruiker voor Viersen, zal hij vervolgens niet meer terug kunnen rijden naar Deurne. Dus de gebruiker dient een keuze te maken of hij/zij naar Deurne wil rijden. In Deurne zal de gebruiker meer technische informatie krijgen in geval van pech. De gebruiker zal dus de kennis opdoen om aan de auto te sleutelen. Wanneer de gebruiker niet naar Deurne rijdt, zal hij/zij deze kennis niet hebben en dient de gebruiker dus ook aan de auto te sleutelen. Want onderweg naar Viersen zal de Trabant pech krijgen. Nu dient de gebruiker uit te stappen en in de kofferbak op het gereedschap te klikken. Ook hier ligt dus een soort knop. Heeft de gebruiker erop geklikt, kan hij/zij weer terug naar de auto en kan hij verder met de installatie door op het gaspedaal te drukken. Nu zal de gebruiker aankomen bij mijn oma.

 

Oma zal de nodige informatie geven waar je naartoe moet rijden als je naar Dresden gaat. En tevens zal ze je vertellen waar je op moet letten bij de grens, dat je de juiste papieren meegeeft.

 

De map zal na het verhaal van oma weer verschijnen. De gebruiker gaat nu dan daadwerkelijk naar de DDR, het toenmalige Oost-Duitsland. De gebruiker kan nu kiezen of hij/zij naar Berlijn of naar Dresden rijdt. Naar welke plaats je rijdt, maakt niet uit; je zal immers over de grens moeten gaan. Bij de grensovergang moet je een tijdje wachten, want zo ging dat in die tijd ook. Mensen werden uitvoerig gecontroleerd of je geen spullen mee nam voor het Oosten die ze niet mochten hebben. Ik vertel daarom aan de gebruiker dat hij/zij even alle spullen van de achterbank moet wegnemen en moet verstoppen onder zijn stoel, zijvak of kofferbak. Duurt het opruimen langer dan 2 minuten, dan zal de grensbeambte boos zijn en dien je te betalen. Heb je de spullen wel op tijd opgeruimd, dan zal er niets gebeuren en kun je verder rijden naar de plaats van bestemming.

 

In Berlijn kan de gebruiker meer te zien krijgen over de muur en de val van de muur en wat dat betekende voor de Trabant. Ook kan de gebruiker informatie krijgen over de Trabant-safari die nu dagelijks wordt gereden. Hiermee wil ik de gebruiker laten weten, mocht hij/zij interesse hebben, kan hij/zij hier echt zelf een keer in een Trabant zitten en ermee rijden en tevens meer te weten komen over Berlijn in de tijd. Omdat ik zelf niet veel heb met Berlijn, zal er niets persoonlijks in zitten. Maar de val van de muur betekende wel het einde van het socialisme en dus ook het einde van de Trabant. Na Berlijn kan de gebruiker op de map naar de Dresden en Zwickau rijden.

 

Heeft de gebruiker gekozen voor Dresden, dan rijden we allereerst naar het oude huis van oma. Ik zal de gebruiker zelf vertellen wat we hier deden. De gebruiker kan door mijn momenten bladeren door op het gaspedaal te trappen. Bij ieder plaatje zal ik een verhaal hebben. Zo zal ik iets gaan vertellen over het huis en dat mijn zus hier is geboren, de omgeving in de buurt, de foto’s die ik altijd maakte met mijn stepje, de Saporoshez en mijn opa. Vooral het verhaal van mijn opa zal pijnlijk zijn, omdat hij in feite is gestorven door de Stasi. Wanneer alle momenten aan bod zijn gekomen kan de gebruiker naar Friedebach (wat in Berlijn dus niet kan), Berlijn en Zwickau rijden.

 

De connectie Dresden en Friedebach ligt namelijk voor de hand, omdat daar de vader van mijn oma woonde. Na het huis van mijn oma is het een logische zet om ook hiernaartoe te rijden.

 

In Friedeback rijden we naar de boerderij die mijn overgrootopa en overgrootoma hadden. Maar ook kan de gebruiker kiezen voor mijn aller eerste Trabant ritje met mijn inmiddels overleden oom. Ook hier zullen dus veel persoonlijke elementen terug komen. Als de gebruiker alles heeft gezien, komt de map weer terug en kan de gebruiker dus naar Zwickau of eventueel, als hij/zij er nog niet is geweest, naar Berlijn rijden.

 

In Zwickau, de plaats waar de Trabantjes werden gebouwd, kan de gebruiker kiezen voor 3 dingen; de fabriek, het museum of de grootste Trabant meeting. Bij het kiezen hiervoor krijgt de gebruiker ook meer informatie over datgene. En wanneer de gebruiker klaar is en weer op het rempedaal trapt is de rit afgelopen en hoop ik dat de gebruiker wat meer heeft geleerd over de Trabant en ook begrijpt wat de Trabant voor mij betekent. De gebruiker dient weer op het sleutelgat de drukken en dan sluit de installatie af en kan de volgende gebruiker instappen. 

 

 

Beeldmateriaal en geluid

Ik probeer zoveel mogelijk film te gebruiken in deze installatie. Het merendeel zal ik zelf filmen, maar oude archiefbeelden zal ik moeten gebruiken van oude banden of ander DVD-materiaal. Om bepaalde fragmenten te versterken zal ik ook gebruik maken van muziek die erbij past.

 

Verder zal de gehele productie worden gemaakt in Flash. De bewerking van het beeldmateriaal wordt gedaan met Adobe Premiere en eventueel Adobe After Effects.

 

Voor de presentatie zal ik een beamer, wit(te) doek/scherm/plaat, vuilniszakken, computer en verlengsnoer nodig hebben.

 

 

Document download:
http://student-kmt.hku.nl/~danny/master/Concepten/Concept%20Die%20Legende%20Lebt%20v3.doc

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: